Adó nélküli ország

De jó volna olyan országban élni, ahol nem kell adót fizetni!
De jó volna...

Tényleg jó volna?

Képzeljük el, hogy egy nap olyan országban ébredünk, ahol éppen eltörölték az adót. Gondoljuk végig, mi történne.

Bezárna minden közoktatási intézmény, az óvodáktól az egyetemekig. Minden gyermeket nevelő családban egy felnőttnek otthon kellene maradnia, az üzemek és a vállalatok nem tudnák megkezdeni a munkát.

A közlekedési lámpák megszűnnének működni. Reggelre az ország minden városában teljes közlekedési káosz alakulna ki, az útnak indulók sem érnének el a munkahelyükre.

Megszűnne a mentőszolgálat. Aki megpróbálná saját vagy ismerőse kocsiján kórházba vinni beteg hozzátartozóját, elakadna a közlekedési káoszban.

Bezárna minden kórház. Attól a perctől kezdve az egészségügyi intézményekben tragédiák végtelen sorozata kezdődne el.

Megszűnne a tűzoltóság. Néhány órán belül tűzvészek törnének ki, mert senki sem fékezné meg a tüzeket.

Megszűnne a határőrizet és a honvédség. Az országot néhány órán belül a zöld határon át, majd földön, sínen, vízen és légi úton ellenőrizhetetlen emberek tömege lepné el.

Megszűnnének a börtönök, minden bűnöző kiszabadulna.

Megszűnne a rendőrség. Az utcákon először csak a tolvajok szemtelenednének el, de néhány órán belül megjelennének az első fegyverek is. Minden üzletet kirabolnának, nem lehetne többé élelmiszerhez jutni. Nemsokára fegyveres bandák garázdálkodnának, megkezdődne mindenki háborúja mindenki ellen.

Délutánra már az életét kockáztatná, aki az utcára merészkedik, de otthon sem védené meg senki. Megkezdődne a küzdelem a puszta túlélésért.

És már senki sem venné észre, hogy megszűnt minden közhivatal, hogy többé semmilyen ügyet nem intéznének el, nem születne semmilyen, közösséget érintő döntés, hogy a közüzemek működését nem hangolná össze senki, hogy nincsenek demokratikus intézmények, hogy egyáltalán semmilyen intézmény sem létezik - estére sötét, fűtetlen lakásokban lapulnának az emberek, abban reménykedve, hogy a káoszból majd csak kiemelkedik valaki, aki újjászervezi az államot. Elmondhatatlan veszteségek, tragédiák árán megtanulnák, hogy államgépezet nélkül nincs modern civilizáció. Államgépezet pedig nincs adó nélkül.

----------

* A magyar adóhivatal (APEH) egész oldalas hirdetése (szerkesztette az MH Communications) a Népszabadság 1997. szeptember 15-i számában.

* Úgy gondoljuk, hogy a fenti szöveghez, amelyben a burzsoázia "bebizonyítja" számunkra, hogy állam nélkül nincs élet, hogy az ő óvó gondoskodásuk nélkül egy percig sem lennénk képesek létezni, hogy a gyártulajdonos nélkül nem indulnának el a gépek, a mezőgazdasági miniszter nélkül nem teremne a búza és a Csatornázási Művek nélkül magunk alá szarnánk - nos, ehhez a szöveghez nem kell túl sok kommentár. Különösen nem az Albániáról szóló szövegünk elolvasása után, amely megmutatja, hogy milyen az a valóságban, amikor a burzsoá Állam kénytelen visszavonulni a harcoló proletariátus ereje elől!


OL.HU.5.2 A Burzsoázia Gyöngyszemei